De Bunkerroute
Een fraaie fiets- of autotocht van 105 km lang, langs ongeveer evenveel zichtbare bunkers van Bruggenhoofd Gent. Af en toe krijgt u ook kleine uitbreidingen om andere kort tegen het parcour gelegen bunkers te kunnen vinden of zien. Nogmaals zou ik willen vragen de privacy van de eigenaars te respecteren op de eigendom van dewelke de bunkers in vele gevallen staan. |
De Bunkerroute (Munte tot Moortsele)
Door op de verschillende stipjes op de luchtfoto's te klikken, kunt u direct op de bijhorende bunkerfiches terechtkomen. De positionering is vrij correct (benaderend) indien u gebruik maakt van de standaard Internet Explorers en bv firefox. Google Chrome geeft in dit geval afwijkende positioneringen van de bunkers op de foto's. Hetzelfde zou zich ook kunnen voordoen met nog andere internet-explorers. Mijn excuses voor dit ongemak.
Rode stippen zijn gesloopte of verdwenen bunkers. De blauwe zijn bunkers die heden nog altijd bestaan en zichtbaar zijn (niet altijd even duidelijk maar het is mogelijk). Gele stippen zijn bunkers die wel degelijk nog bestaan maar niet zichtbaar zullen zijn vanaf de route (of vanaf dit stuk van het parkour).
Startpunt: Kerk van Munte.
|
- Komende van de Torrekensstraat gaan we rechtsaf, voorlangs de kerk van Munte, over de kasseien van het centrum.
- Aan het eerste kruispuntje slaan we naar links af in één van de zovele wegeltjes die allen "Asselkouter" heten. Op de top het kleine inloopstrookje krijgen we rechts zicht op AV4 die een gigantisch zicht heeft op de lager gelegen kouters. Als u het op het wegeltje naar rechts kijkt ziet u ook nog D13, een kleine bunker achter het klooster van Munte.
|
- We vervolgen onze kouterweg en komen opnieuw op een kruispunt van kouterwegels, allen "Asselkouter" geheten.
- We draaien meteen links af. Let wel op het is een baantje met vervaarlijke bochten zonder zicht op aankomend verkeer. Als u goed naar beneden kijkt kunt u in de diepte D14 zien liggen. Het is één van de weinige bunkertjes met nog twee van zijn drie originele puntgevels intakt aanwezig.
- Op de volgende splitsing volgen we rechts "Boterhoek".
|
- Achter een boerderij op de linker kant zien we de bunker D15 liggen. Iets verder kijken we recht op D16 rechts van de weg.
|
- We komen opnieuw op een T waar we rechts afdraaien, de "Vijverstraat". Links achter ons kan je nog de fraaie commandobunker C13 zien liggen (niet meer op luchtfoto).
|
|
- We komen nogmaals op een T terecht waar we rechts afdraaien, de "Rollebaan". Iets verder op de linker kant lag een vervallen boerderij met achteraan AV6 die in 2008 werd afgebroken. Ook hier kan men zich afvragen of de nieuwe bunkers niet lelijker zijn dan de oude.
- Enkele tientallen meters verder draaien we opnieuw links af in "Rattepas". U ziet achter de bocht meteen voor u A27 in het veld.
|
- We vervolgen "Rattepas". Waar de wegel naar links wegdraait, staat A26 juist op de kop van het bosje.
- We blijven rechtdoor volgen, we rijden links de "Kasteelstraat" voorbij.
|
- Op het volgende kruispuntje nemen links de "Roosbroekstraat".
- We kruisen opnieuw een spoorwegovergang. Achter de spoorweg draaien we de eerste baan links in om door een woonwijk via de "Lindenbaan" en "Dreef" de "Spiegel" te bereiken.
|
- We draaien linksaf op "Spiegel" en blijven deze weg volgen. De weg verandert op het volgende kruispuntje van naam en wordt vanaf daar de "Van Thorenburghlaan".
|
|
- Links ziet u twee bunkers in het veld, AV7 en AV8. Zeker AV8 is de moeite waard daar er vooraan de neus een soort van kapelletje in uitgewerkt is, uniek in zijn bestaan. Jammer van het lelijke paneel van Ginstbronnen. Rechts van de weg moet ook nog een derde bunker gestaan hebben, AV9. Deze is zeker afgebroken en werd vroeger ook beperkt foutief gesitueerd..
|
- We rijden verder de "Van Thorenburghlaan" af en kruisen opnieuw de spoorlijn. Als u hier voor de spoorweg mee naar rechts stapt langs de sporen, kunt u enkele honderden meters verder op de linker kant een grote gemetste keermuur zien. Dit was één van de twee bruggenhoofden van een trambrug over de spoorlijn. Juist naast deze tramlijn lag de zware bunker A30, die u op hetzelfde moment aan uw rechter kant moet kunnen zien liggen achter een hekje, in de achtertuin van het kasteel van Moortsele.
- Voorbij de spoorlijn draaien we linksaf via "Tramplein".
|
|
- U kan met wat moeite A29 zien in de voortuin van een café 't Neerhof op uw linker kant.
- Op de kleine rotonde iets verderop draaien we links mee af in de "Tramstraat". We zien meteen links nog de resten van de funderingen van de afgebroken bunker A28
- We komen op een T waar we scherp afdraaien naar rechts op de "Rollebaan". We zien in de verte nog eens A27 in het veld.
|
- We vervolgen onze weg naar centrum Moortsele.
|
|